Céges weboldal készítés:

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Egy vállalkozás sikeres online jelenlétének az alapja egy jól felépített weboldal.

A technikai háttér, a modern külső, valamint a minőségi tartalom elengedhetetlen ahhoz, hogy oldalunk megragadja az ügyfél figyelmét, és ne hagyja el pár másodperc alatt.

Weboldal készítés: WordPress vagy egyedi fejlesztés?

A jó céges weboldalak közös jellemzői

Ahhoz, hogy céges weboldalunk igazán népszerű legyen az interneten, a legfontosabb dolog a letisztult, egyedi design, valamin azt ötletes és keresőbarát tartalom. Viszont nem elég, hogy külsőleg és tartalmilag megfelelő legyen, legalább ennyire fontos a technikai és strukturális kialakítása is.

De mit is jelent ez pontosan?

A technikai felépítettség igazán fontos. Senki sem szeret sokat várni arra, hogy betöltsön az oldal, épp ezért nagyon fontos, hogy optimális rendszereket készítsünk. A biztonság is kritikus kérdés egy weboldalnál. A felhasználók számának növekedése magával vonja a kevésbé jóindulatú látogatókat is, emiatt pedig nagyon kell ügyelnünk arra, hogy rendszerünk fel legyen készítve az esetleges támadásokra.

Egy jó weboldal közös jellemzői

Ha pedig a fent felsoroltak közül mind teljesül, azáltal a weboldal keresőoptimalizálási (SEO) stratégiáját is támogatjuk.

Tartalomkezelő rendszer, vagy egyedi fejlesztés?

Most, hogy megmutattuk, mik az alapvető építőkövei egy céges weboldal készítésének, térjünk rá arra, hogyan is kéne megvalósítanunk ezeket. Alapvetően két út áll előttünk, választunk egy meglévő tartalomkezelő rendszert (angolul CMS, azaz Content Management System), amire felépítjük honlapunk, vagy pedig egy egyedi rendszert fejlesztünk.

Hogy melyik jobb, arról a vélemények erősen megoszlanak. Van, aki szerint a tartalomkezelő rendszer az abszolút megoldás minden problémára, van, aki pedig azt állítja, hogy egy egyedi fejlesztés a legjobb.

De vajon tényleg ennyire egyszerű lenne? Természetesen nem. Épp ezért térjünk is ki ezekre, kicsit részletesebben.

A tartalomkezelő rendszer előnyei

Ha úgy döntünk, hogy nem saját magunk szeretnénk megírni weboldalunkat, akkor választhatunk valamilyen meglévő ún. tartalomkezelő rendszert (CMS). Régóta az egyik legnépszerűbb ilyen rendszer a WordPress. Egyes becslések szerint ez felelős az interneten fellelhető website-ok több mint harmadáért. De miért is használják ennyien ezt a rendszert?

Egyszerű

Ha csak egy bemutatkozó oldalt szeretnénk készíteni, vagy esetleg egy közepesen komplex honlapot, akkor sok esetben sokkal egyszerűbben meg lehet csinálni azt egy WordPress rendszerrel, mintha mi magunk írnánk meg a nulláról.

Gyorsan elkészül

Ha úgy döntünk, hogy ilyen módon szeretnénk megvalósítani weboldalunkat, akkor rengeteg előre összerakott téma vár minket. A témák többsége pedig reszponzív (responsive), azaz telefonon és táblagépen is optimális megjelenést biztosít. Ez pedig azt jelenti, hogy mi csak kiválasztjuk a nekünk tetszőt, és már tudunk is a tartalomra koncentrálni.

Te is tudod szerkeszteni, miután elkészült

Másik előnye az egyedi fejlesztésű rendszerekhez képest, hogy miután mi elkészítettük a weboldalt, már Te is könnyedén módosítani tudod, ha szöveget szeretnél kicserélni, esetleg képet hozzáadni.

Könnyű új funkciókat hozzáadni

Ha szeretnénk valami új dolgot hozzáadni a weboldalhoz, akkor rengeteg előre megírt bővítmény közül válogathatunk, és ha nem szeretnénk valami nagyon összetett dolgot, akkor jó eséllyel találni is fogunk nekünk megfelelőt.

SEO-barát rendszer

Ahhoz, hogy mások rátaláljanak oldalunkra, elengedhetetlen törekedni a keresőoptimalizáltságra. Ezt természetesen a rendszer fejlesztői is tudják, ezért rengeteg előre implementált funkció és bővítmény van arra, hogy ezt a folyamatot egyszerűsíteni tudjuk.

Az egyszerűség ára, avagy a WordPress hátrányai

Fejtörést okozhat a kódolás

Ha valami nagyon bonyolult dolgot szeretnénk csinálni az oldalon, amihez nem találtunk bővítményt, akkor problémákba ütközhetünk. Ugyan tudjuk saját magunk módosítani a nyers kódot, de ez az erősen komplikált file összetétel miatt közel sem triviális feladat.

Nem túl egyedi

Arról már szó esett, hogy oldalunkon témákat használhatunk, ami ugyan nagyon meg tudja gyorsítani az elkészítést, de eléggé sablonossá tudja tenni honlapunkat. Természetesen ezeket a témákat személyre tudjuk szabni, de ha valami sokkal egyedibb dolgot szeretnénk, akkor előfordulhat, hogy a rendszer nem ad akkora szabadságot, ami ennek megvalósításához kéne.

Lassú

Mivel ezeknek a rendszereknek mindenre felkészültnek kell lenniük, ezért rengeteg olyan kódot tartalmaznak, amikre nekünk jó eséllyel sosem lesz szükségünk. Ez pedig jelentősen lassabb oldalbetöltődéshez vezethet.

A biztonság elég kérdéses

Az, hogy ezek a CMS-ek nyílt forráskódúak, az alapvetően jó dolog, hiszen a felhasználók tudják bővíteni és javítani a rendszert. Viszont éppen abból adódóan, hogy mindenki hozzáfér a forráskódhoz, a biztonsági réseket is sokkal könnyebb kideríteni, amit mondanunk sem kell, hogy nem túl előnyös dolog.

A WordPress előnyei és hátrányai

Az egyedi fejlesztésű weboldalak

A másik járható út számunkra, ha veszünk valami szimpatikus szövegszerkesztőt, vagy ún. IDE-t (integrated development environment), és nekiállunk mi megvalósítani leendő oldalunkat. Ez a megoldás abból tér el a tartalomkezelő rendszertől, hogy itt nem tudjuk összehúzkodni a kívánt elemeket, hanem azt magunknak kell leprogramozni HTML, CSS, JavaScript és PHP, illetve más nyelvek segítségével. De ha látszólag ennyivel bonyolultabb, mint a tartalomkezelő rendszer, akkor miért is válasszuk ezt a megoldást?

Szabadság

Az ilyen rendszerekben a saját tudásunkon kívül semmi nem korlátoz. Gyakorlatilag bármit meg tudunk valósítani megfelelő hozzáértéssel és kitartással. Gondoljunk csak arra, valahogy a WordPress-t is meg kellett írni, amihez ugyanezek a nyelvek voltak elérhetőek.

Gyors

Ha mi írjuk meg a weboldalt, akkor pontosan az, és csakis az lesz a kódban, amit mi szeretnénk. Ez azt eredményezi, hogy jelentősen kevesebb dolgot kell betöltenie az oldalnak, ami nagymértékű sebességnövekedést jelenthet.

Könnyű segítségre lelnünk

Kicsit ijesztő lehet, hogy mindent magunknak kell csinálni, de nem vagyunk egyedül. Ha beleütközünk egy problémába, azzal már jó eséllyel más is találkozott. Ha pedig jól tudunk keresni az interneten, akkor nagy eséllyel tudunk választ kapni szinte bármilyen gondunkra.

Biztonságosabb tud lenni

Mivel senki nem fér hozzá rajtunk kívül a kódhoz, amit írtunk, ezért alapvetően, ha pár dolgot betartunk, akkor könnyedén biztonságossá tudjuk tenni az oldalt.

Keresőbarátabb

Mivel oldalunk jelentősen gyorsabb, és sokkal kevesebb felesleges kódot tartalmaz, ezért az, hogy megfelelően alakítsuk ki a keresőmotoroknak, sokszor egyszerűbb feladat tud lenni.

Az egyedi fejlesztésbe beletörhet a bicskánk

Nehéz

A szabadságnak az ára a komplikáció. Ha nem tudjuk, hogy mit csinálunk, akkor teljesen elveszve érezhetjük magunkat. Kétségtelen, hogy arra vetemedni, hogy saját magunk megcsinálunk mindent (front-end, back-end), az nem egyszerű feladat.

Sokáig tart

Még ha értünk is ahhoz, amit csinálunk, akkor sem rövid idő egy teljes weboldalt lefejleszteni. Ha többen dolgozunk, az természetesen jelentősen lerövidítheti az időt, de mindig előfordulhat valami olyan hiba, ami akár napok munkája is lehet, hogy kijavítsuk… hogy utána rájöjjünk, hogy csak elírtunk egy szót.

Nehezen szerkeszthető

Mivel itt nincsen előre kialakított interface, ezért weboldalunkat csak kódon keresztül tudjuk szerkeszteni. Persze lehet implementálni bele olyan rendszert, ami segítségével alapvető feladatokat felhasználóbaráttá tudunk tenni, de ez sokkal körülményesebb, mint egy tartalomkezelő rendszer esetén.

Nekünk kell biztonságossá tenni

Az természetesen egy jó dolog, hogy senki nem látja kódunkat, ami eléggé meg tudja nehezíteni az illetéktelen behatolást. Viszont ennél a megoldásnál még a legalapvetőbb biztonságról (SQL injection, XML cross-site scripting stb.) is nekünk kell gondoskodnunk.

Az egyedi fejlesztésű weboldalak előnyei és hátrányai

Miért kritikus a biztonság?

Az előzőekben szinte minden résznél felbukkant az, hogy valami mennyire, vagy mennyire nem biztonságos. Azon túlmenően, hogy weboldalunk SSL (Secure Sockets Layer) titkosítással kell, hogy rendelkezzen – amely fontos Google rangsorolási szempont –, sokkal fontosabb tényezőkre szeretnénk felhívni a figyelmedet.

De miért is kritikus ez ennyire?

Mert senki nem szeretné, hogy oldala összeomoljon, vagy adata elvesszen. Az, hogy ki mennyire foglalkozik ezzel a kérdéssel, az eléggé szélsőséges tud lenni. Van, akit egyáltalán nem érdekel, hiszen minek is törnének fel egy teljesen átlagos embert? Van aki pedig annyira félti adatait, hogy egyáltalán nem mer online vásárolni. Mint általában mindig, a válasz nem ennyire fekete-fehér. Feltörhetetlen rendszer nincs, minden tud sebezhető lenni. Arra törekedni, hogy oldalunk 100%-os biztonságban legyen, felesleges, és úgysem fog sikerülni.

Ami egy sokkal fontosabb kritérium, hogy több energia legyen feltörni az oldalt, mint amennyi profitot vagy előnyt tudnak belőle szerezni. Egy bemutatkozó oldal adatbázisából maximum” pár jelszót tudnak megszerezni, de egy webshop esetén (főleg, ha népszerű) azért már nem hagyatkozhatunk arra, hogy: „úgysem akarja senki feltörni”.

A másik fajta támadás, ami egy weboldalt érhet, amikor nem megszerezni akarnak egy adatot, hanem leterhelni az oldalt. Ezek az ún. DOS (denial-of-service) és DDOS (distributed denial-of-service) támadások. Ezeknek röviden annyi a lényege, hogy bizonyos technikákkal annyi kérést küldenek egyszerre a weboldal felé, amit nem tud kezelni, ezáltal összeomlik. Szerencsére a webhostoknak általában erre már van kiépített védelmi rendszerük, így ezzel a fajta támadással nem nekünk kell foglalkoznunk.

Miért a SEOKLIKK?

Bármit szívesen megvalósítunk, legyen az egy WordPress-en futó weboldal, vagy egy komplexebb egyedi fejlesztés, mi mindet teljes odaadással fogjuk elkészíteni számodra. Nagy figyelmet fordítunk oldalaink felhasználói élményére (UX), egyedi kinézetére, technikai és strukturális felépítettségére, biztonsági felkészültségére, és nem utolsó sorban SEO optimalizáltságára.