Azt már számtalanszor tárgyaltuk, hogy miért fontos a SEO egy weboldal szempontjából. Ebben a cikkben ennek fogjuk a technikai részét megvizsgálni.

A technikai SEO abban különbözik a tartalmi résztől, hogy míg utóbbi azokra az információkra koncentrál, amik megjelennek az oldalunkon, addig az előbbi azzal foglalkozik, amit a felhasználók nem látnak. Ettől függetlenül viszont nagyon is fontos szerepe van, hiszen attól, hogy közvetlenül nem látszik a weboldalunkon, a háttérben rendkívül lényeges szerepet játszik.

De miért is kell nekünk ezzel foglalkoznunk? Azért, mert ahhoz, hogy a honlapunk minél rangosabb helyezést érjen el a keresőben, ahhoz technikailag is rendben kell lennie.

Most, hogy megbeszéltük, miért is olyan fontos a technikai SEO, térjünk rá a konkrét módszerekre és jellemzőkre.

Gyorsaság

Kijelenthetjük, hogy az oldalbetöltés sebessége közel a legfontosabb része a technikai SEO-nak. Emellett viszont az egyik legmacerásabb is, hiszen rengeteg dologra kell odafigyelnünk. Nézzünk meg párat.

Oldalbetöltés sebessége

Megfelelő hosting választása

Az, hogy hol fut a weboldalunk, nagyban hozzájárul a sebességéhez, hiszen azokat az erőforrásokat, amelyek szükségesek az honlaphoz, valaminek ki kell szolgálnia. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen webhostingot választunk, és az sem, hogy milyen szolgáltatást. Általában háromféle lehetőség közül választhatunk: megosztott tárhely (shared server), felhőalapú hosting (cloud hosting) vagy VPS (virtual private server). Annak eldöntése érdekében, hogy nekünk melyikre van szükségünk, érdemes felmérnünk a weblapunk méretét és látogatottságát. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy nem éri meg ezen spórolni, mert később komoly problémákat okozhat egy nem megfelelően kiválasztott webhosting.

Külső erőforrások csökkentése

Számtalanszor előfordulhat, hogy valamit valamilyen külső forrásból szeretnénk a weboldalunkra rakni. Lehet ez egy betűtípus, script (pl.: jQuery könyvtár), videó, stb. Viszont minél több ilyet rakunk bele a kódba, annál lassabb lesz, hiszen nem elég, hogy a böngészőnek a saját szerverünkről be kell tölteni a forrásokat, még különböző oldalakat is el kell érnie. Éppen ezért, ha tehetjük, kerüljük ezeket.

CSS fájlok számának minimalizálása

Amikor weboldalt készítünk/készíttettünk, elkerülhetetlen a CSS használata, hiszen ez ad kinézetet a különböző HTML elemeknek. Ettől függetlenül, mint mást sem, ezt sem szabad túlzásba vinni. Ez alatt azt értjük, hogyha minden aloldalnak van egy 2000-3000 soros CSS kódja, akkor nagyon lelassulhat a honlapunk. Sokkal jobban tesszük, ha inkább minden ilyen kódot 1 fájlba rakunk, tömörítünk. Még ha kicsit ijesztően is nézhet ki egy akár több 10000 soros fájl, az oldalbetöltődést nagyban javíthatjuk vele.

Képek tömörítése

A grafika szintén elengedhetetlen egy jó weboldal esetén, de itt is van valami, amire figyelnünk kell, ez pedig a képek mérete. Egy-egy kép (komplexitásától függően) akár több MB is lehet, ha pedig elhelyezünk több 10 ilyet oldalunkon, akkor bizony a betöltési sebesség drasztikusan zuhanni fog. Szerencsére erre nagyon egyszerűen tudunk megoldást találni, hiszen annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legalkalmasabb formátumot (pl.: WebP), és tömörítjük a képeket.

Nincsenek duplikált tartalmak

Ez a pont talán egy kicsit kakukktojásnak tűnhet olyan szempontból, hogy ezt a felhasználó is látja. Ettől függetlenül fontos szerepet játszik a technikai SEO-ban is. Na de mi is az a duplikált tartalom, és miért gond? Ahogy a neve is sugallja, ez azt jelenti, hogy ugyanolyan (vagy nagyon hasonló) tartalmat helyezünk a honlapunk több aloldalán is.

SSL

„Nem biztonságos” – valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk ezt a figyelmeztetést. Ezt akkor írják ki a böngészők, amikor olyan oldalt próbálunk elérni, ahol az adatok nem titkosítva, azaz HTTPS adattovábbítási protokoll nélkül mennek át. Mivel a HTTPS megléte 2014 óta rangsorolási tényező, ügyelnünk kell a weboldalunk SSL titkosítására.

SSL titkosítás

Szerencsére ingyenes SSL tanúsítványt a legtöbb hostingnál könnyedén igényelhetünk.

Legyen az oldal mobilbarát

Manapság egy oldal reszponzivitása gyakorlatilag alapkövetelmény. Nem elég, hogy a mi általunk használt monitoron jól néz ki, bizony azzal is kell foglalkoznunk, hogy más méretű képernyőkön, illetve más eszközökön, böngészőkön is megfelelően jelenjen meg.

Mobilbarát, reszponzív oldal

Mára eljutottunk odáig, hogy világszerte többen böngésznek telefonon, mint asztali számítógépen. Éppen ezért olyan fontos az oldalunkat mobilbaráttá tenni. Szerencsére rengeteg információ és segítség áll rendelkezésünkre, illetve a Google még egy tesztfelületet is biztosít ennek ellenőrzésére.

XML oldaltérkép

Az oldaltérkép abban segít a keresőmotoroknak, hogy egy átlátható, egységes képet ad a honlap felépítéséről. Emellett pedig olyan információkat is tartalmaz, hogy az adott oldal mikor volt frissítve, illetve hogy az a teljes weboldal szempontjából mennyire jelentős.

Strukturált adatok

Strukturált adatokkal segíthetünk a keresőknek, hogy jobban megértsék oldalaink tartalmát, valamint ennek köszönhetően bővített találatokként jelenhetünk meg a találati listákon. Ezt a kódrészletet minden oldalon a megfelelő adattal kell felvenni.