A meta leírás (description) egy olyan HTML címke, amely a weboldalon láthatatlan, azonban a segítségével komoly előnyre tehetünk szert a Google találati listáin.

Mi az a meta leírás, azaz a meta description?

A meta leírás, azaz a meta description egy olyan HTML elem, ami leírja és összefoglalja egy adott oldal tartalmát. Egy megfelelően kreált meta leírás a Google keresési eredmények ún. snippet részében jelenik meg. Ez az URL és a címlink, vagyis a title link alatt helyezkedik el.

Ha pedig a meta leírás nincs megadva vagy nem ideális, akkor a kereső az oldal tartalma alapján készíti el az oldalismertető részt.

Kódnézetben

Ahogyan a többi meta tag, úgy a meta description is a HTML struktúra <HEAD> részében található. Ebbe a szakaszba olyan információkat helyezünk el, amik fontosak a weblap szempontjából, de a felhasználók számára láthatatlanok.

Lássuk, hogyan néz ki a meta description a forráskódban:

<meta name="description" content="A tartalom egyedi és minőségi leírása.">

Egyébként a szóban forgó részt valamennyi CMS, vagyis tartalomkezelő rendszerben könnyedén megadhatjuk. A WordPresshez például jó pár olyan bővítmény érhető el (pl.: Rank Math, Yoast SEO stb.), amelyek nagy segítségünkre lesznek ebben a feladatban.

Miután átbeszéltük az elméletet, nézzük meg hogyan is jelenik meg ez a gyakorlatban.

Így írjunk jó meta leírást

A meta leírás elkészítéséhez három igazán fontos szempontot érdemes szem előtt tartanunk.

1. Legyen a leírás egyszerre figyelemfelkeltő, rövid és frappáns, amely az érzelmekre is hat.

2. Ne felejtsük a kulcsszót vagy annak szinonimáit! Noha ez az oldalunk rangsorolására nem lesz közvetlen hatással, azonban a leírásban megjelenő keresési kifejezés félkövérrel kiemelődik.

A keresési kifejezés félkövérrel kiemelve a snippet részben

3. Bár a Google nem korlátozza a meta leírás hosszát, de nagyjából 155-160 karaktert érdemes írni, mert az azon felüli rész – készüléktől függően – már nem jelenik meg.

Jól látható tehát, hogy a meta leírás legfőbb célja a keresők informálása, valamint a felhasználók megerősítése afelől, hogy pontosan azt az adott oldalt keresik. Nézzük, hogyan vélekedik erről a keresőóriás.

Mit mond a Google?

A Google öt pontban gyűjtötte össze, amit a meta leírás megadásánál érdemes fontolóra venni:

  • minden oldal rendelkezzen meta leírással;
  • lehetőség szerint minden weblap egyedi leírást kapjon;
  • a leírásban az oldal tartalmával kapcsolatos információ szerepeljen;
  • az adatbázis-vezérelt oldalaknál a programgenerált leírás támogatott;
  • minőségi leírást használjunk, mert ez nagyban javítja a keresőből érkező forgalom mennyiségét és milyenségét.

Van-e SEO hatása?

Nincs, mondhatnánk nagyon rövidre zárva. Viszont nem mehetünk el néhány fontos tényező mellett, amik közvetett hatással vannak a honlapunk keresőoptimalizáltságára.

Induljunk ki abból, hogy a weblapunk meta leírása a legelső dolgok közé tartozik, amivel egy kereső felhasználó szembetalálkozik a találati listán. Ezért sem mindegy, hogy mi kerül ide – netán mi nem. Brian Dean nemzetközi SEO szakember egy átfogó tanulmányában úgy találta, hogy azok az oldalak, amelyek meta leírással rendelkeznek, 5.8%-kal több átkattintást érnek el a keresési eredmények között, mint azok amik nem.

A meta leírás (description) megadása jobb átkattintási arányt eredményez (forrás: https://backlinko.com/google-ctr-stats)

A különböző tesztek pedig azt mutatják, hogy az átkattintási arány (CTR) kihat a rangsorolásra. Ezáltal a meta leírás közvetetten hozzájárul az oldalunk kedvezőbb besorolásához.