Számos SEO tanácsadás során tapasztaljuk, hogy bár az adott cég honlapja minőségi és kulcsszavakra optimalizált tartalmat állít elő, de az eredmények elmaradnak. Sok esetben ez egy okra vezethető vissza: a tartalom nem felel meg a felhasználók igényeinek, azaz nem egyezik a keresési szándékukkal.

A Google rengeteget fejlődött az elmúlt évek során, hogy a lehető legpontosabban és leggyorsabban szolgálja ki a keresőket. A keresőóriás mesterséges intelligenciával rendelkező algoritmusai meg tudják határozni, mi az, amire a felhasználók valójában keresnek egy-egy kifejezés tekintetében. Ennek nyomán használjuk a keresési szándék, azaz a search intent kifejezést.

Mielőtt élő példákon keresztül mutatnánk be, mit is jelent ez, tegyük tisztába a fogalmat. A keresési szándék a felhasználó legfőbb célja, amit el szeretne érni a keresésével. A látogatók szándéka szerint négy konkrétabb kategóriába sorolhatjuk a keresőmotorban indított lekérdezéseket:

 • információs célú (informational intent);
 • navigációs célú (navigational intent);
 • kereskedelmi célú keresés (commercial investigation);
 • tranzakciós célú (transactional intent).

De mit is értünk az egyes típusok alatt?

Információs célú (informational intent)

Ezen kategóriájú lekérdezések hátterében valamilyen információ-, adat- vagy edukációs igény áll. Ehhez a típusú keresési szándékhoz kapcsolódnak a hírek, magazinok, blogbejegyzések, leírások, kézikönyvek, használati útmutatók, stb. Összefoglalva: mindazok a tartalmak, amelyek célja információátadás.

Vegyünk néhány példát. Ha a „földrengés” kulcsszóra keresünk, akkor a találati listán a legutóbbi földrengéseket, egy Wikipédia szócikket, valamint a legfrissebb földmozgással kapcsolatos híreket találjuk.

Információs célú keresési szándék, például: földrengés

Nézzük meg, mi a helyzet, ha egy kétértelmű szóra keresünk. Keresési kifejezésként adjuk meg a „kormány” szót. Talán nem meglepő, hogy a találatok között Magyarország Kormánya weboldalával, és a kabinettel kapcsolatos hírekkel találkozunk. Tehát a felhasználók intenciója nem az autókormányra vagy a játékvezérlő kormányra vonatkozik.

Információs célú keresési szándék, például: kormány

Természetesen csak a szövegíró ügyességén múlik, hogy akár egy cikk is képes legyen többet elérni az információközvetítésnél.

Navigációs célú (navigational intent)

Ezeket a kereséseket azzal a céllal indítjuk, hogy útbaigazítást kapjunk egy weboldal vagy egy konkrét márka kapcsán.

Például nehézkes lehet megtalálni az Ügyfélkapus bejelentkezést, ezért erre hasonló kifejezésekkel kereshetünk: „ügyfélkapu belépés„, „ügyfélkapu bejelentkezés„.

Navigációs célú keresési szándék, például: ügyfélkapu belépés

Fontos hozzátennünk, hogy ezekkel a kulcsszavakkal csak akkor érdemes foglalkozni, ha a saját weblapod vagy márkád alapján keresnek.

Kereskedelmi célú keresés (commercial investigation)

A kereskedelmi célú kereséseknél a felhasználó még nem rendelkezik elegendő információval a termékkel vagy a szolgáltatással kapcsolatban, illetve hezitál a vásárlás előtt.

Kereskedelmi célú keresési szándék, például: iphone 12 pro max teszt

Ha egy ilyen keresésre kulcsszókutatáson alapuló és értékes tartalommal tudunk megjelenni, akkor jó eséllyel konverzióvá alakíthatjuk a látogatást. Ezek az oldalak lehetnek blogposztok, terméktesztek, termékbemutatók, termék- vagy kategóriaoldalak, stb.

Tranzakciós célú (transactional intent)

Ezzel szemben a tranzakciós célú keresések egzakt termékekre vonatkoznak. Az efféle típusú kereséseknél a felhasználó már elegendő információval rendelkezik a kívánt termékkel vagy a szolgáltatással kapcsolatban, már csak annak megvétele van hátra. Ilyen lekérdezés lehet például a „huawei p40 pro ár„.

Tranzakciós célú keresési szándék, például: huawei p40 pro ár

Az ilyenfajta keresésekre a Google többnyire ár-összehasonlító-, termék- és termékkategória oldalakat rangsorol.

Terítéken a bővített találatok és a kiemelt kivonatok

Ahogyan a fenti képeken is látszik, számos keresési kifejezésre akár kattintás nélkül megkaphatjuk a kért információt, értékeléseket láthatunk, avagy híreket, vizuális tartalmakat érhetünk el egy kattintásra. De hogyan jelenhet meg ott a mi kontentünk, és miért előnyös ez számunkra?

Miként már említettük, a Google jelentős változtatások hozott az elmúlt években, hogy a találati listákon (angolul rövidítve: SERPs) növelje a keresési élményt. Ennek jegyében jelentek meg a bővített találatok, azaz Rich Results, valamint a kiemelt kivonatok, vagyis Featured Snippets.

Míg a bővített találatokat (Rich Results) a weboldalunk HTML kódjába illesztett strukturált adatokkal (Structured Data vagy schema markup) érhetjük el, addig a kiemelt kivonatokat (Featured Snippets) a Google automatikus hozza létre a honlap tartalma alapján.

A leggyakrabban megjelenő bővített találatok típusai (nem sorrendben):

 • GYIK (FAQ);
 • recept (recipe);
 • kérdések és válaszok (Q&A);
 • videó (video) – többnyire csak YouTube videókat jelenít meg a Google;
 • esemény (event);
 • termék (product) – információ a termékről, értékelések, árak, termékelérhetőség;
 • véleményrészlet (review snippet).
GYIK (FAQ) bővített találatok (rich results) példa

Érdemes tudni, hogy nem minden esetben jelennek meg a különféle bővített találatok. A strukturált adatok használata viszont önmagukban célszerű lehet, mert segítenek a keresőmotornak jobban megérteni a honlapunk tartalmát.

A Google bővített találatok tesztje eszközzel leellenőrizhetjük, hogy milyen bővített találatokat képesek generálni az oldalunk strukturált adatai.

Fontos megjegyeznünk, hogyha a Google rajtaér egy strukturált adatokkal manipuláló honlapon, akkor manuális büntetést alkalmaz azzal szemben.

Összefoglalás

Miképp a fentiekben is láthattuk, mára a keresőoptimalizálás igazán összetett feladat lett. A SEO alapvető célja az, hogy az optimalizálni kívánt tartalom, oldal megfeleljen a felhasználók keresési szándékának az egyes lekérdezések kapcsán. Mivel a keresők igényei folyamatosan változnak, mi sem ülhetünk a babérjainkon. Ne felejtsük, hogy a tisztességes, fehér kalapos (white hat) stratégia pedig hosszabb távon kifizetődőbb.