A WordPress oldalak egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg hasznos funkcióval bővíthetjük őket a honlap létrehozását követően bármikor. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy közel 60 ezer ingyenes plugin érhető el, a prémium kiegészítőkről nem is beszélve. Bejegyzésünkben igyekszünk bemutatni a legjobb ingyenes WordPress bővítményeket, amelyek mind egyedi funkcióval rendelkeznek.

Miért hasznosak a WordPress bővítmények?

A bővítmény angol megfelelője a plugin, és fő feladata, hogy kiegészíti egy program meglévő funkcióit. Számos bővítmény érhető el a Google Chrome böngészőhöz is, nincs ez másként a WordPress tartalomkezelő rendszerrel sem.

Nem hiába ez a világon a legnépszerűbb CMS rendszer, hiszen a könnyű kezelhetőséget tovább tudjuk fokozni azzal a kb. 60 ezer ingyenes bővítménnyel, amit a WordPress oldalán tölthetünk le.

A WordPress bővítmények egyaránt előnyösek a weboldal-tulajdonosok és az egyszerű látogatók számára. Javítják egy oldal felhasználóbarát jellegét, megkönnyítik a kommunikációt és a kapcsolatfelvételt, leegyszerűsítik a navigációt az oldalon belül.

Emellett a bővítmények által tudjuk növelni weboldalunk biztonságát is, többek között tűzfal, kétfaktoros hitelesítés és spam ellen védelmet nyújtó plugin-ok segítségével.

Fontos e-kereskedelmi és online marketingfunkciókat adnak hozzá a WordPress oldalakhoz:

  • felugró ablakok a kosárelhagyási arány csökkentése érdekében;
  • online fizetési rendszerek a vásárlások megkönnyítésére;
  • landing oldalak és kapcsolatfelvételi űrlapok létrehozása;
  • keresőoptimalizálás, részletes SEO beállítások.

Azt is lényeges kiemelni, hogy a WordPress bővítmények közül nagyon sok fókuszál a weboldal betöltési sebességének gyorsítására a képek tömörítése, gyorsítótár használata és a késleltetett megjelenés által.

WordPress bővítmények letöltése és telepítése

Megkülönböztetünk ingyenes és prémium WordPress bővítményeket. Utóbbiakat csak akkor tudod aktiválni az oldaladon, ha fizetsz értük, és a gyártó hivatalos oldalán tudod megvásárolni őket.

Az ingyenes plugin-ok viszont két helyről is letölthetők. Az első lehetőség, hogy a WordPress.org honlapon a Bővítmények menüpont alatt keresed meg a számodra ideális kiegészítőt.

A másik opció, hogy a WordPress-fiókod Vezérlőpultján a következő útvonalat követed: BővítményekÚj hozzáadásaKeresés.

Ha ez megvan, akkor a WordPress bővítménytárában találod magad, ahol bármelyik plugin-t letöltheted a Telepítés most gombra kattintva.

WordPress bővítménytár

A letöltött fájl egy .zip formátumú tömörített mappa lesz, amit ugyanezen az oldalon tudunk feltölteni a lap tetején található Bővítmény feltöltése opciót kiválasztva.

Itt azonban még nem ért véget a folyamat, mert a Telepített bővítmények között rá kell kattintani a Bekapcsolás gombra, hogy aktiváljuk az újonnan installált plugin-t. Ugyanitt tudjuk majd frissíteni is a WordPress bővítményeket, ami a weboldal karbantartás fontos eszköze.

Az alábbi képen láthatunk is példát arra, hogyan néz ki egy bekapcsolt, egy kikapcsolt és egy frissítésre váró bővítmény.

Bővítmények bekapcsolása

A legjobb ingyenes WordPress bővítmények

Miután megismerkedtünk a WordPress bővítmények fontosságával, valamint letöltésük és telepítésük menetével, ideje rátérni a lényegre. Felsoroljuk a leghasznosabb ingyenes plugin-okat, amikre minden weboldalnak szüksége van.

1. Yoast SEO – keresőoptimalizálás

A Yoast SEO talán a legjobb plugin, amit a weboldalunk keresőoptimalizálására használhatunk. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ingyenes verzión túl van egy prémium változata is, ami kibővített lehetőségeket ad a kezünkbe.

Yoast SEO

Bejegyzéseinket több szempontból osztályozza. Egyrészt ott vannak a SEO beállítások – mennyire van optimalizálva a bejegyzés egy adott kulcsszóra? A szükséges javításokat közli is a plugin, különböző szempontok szerint osztályozva az oldal SEO beállításait.

Felhívja a figyelmet például arra, ha túl sokszor használod a kulcsszót, ha elfelejtesz belső linkeket elhelyezni, kihagyod a meta leírásból a kifejezést, vagy esetleg nem tünteted fel a címsorokban.

A másik fontos szempont az olvashatóság, ami a bejegyzések szövegének könnyű értelmezhetőségére terjed ki. Egyaránt odafigyel a szöveg tagolására, a vázlatpontok hosszúságára és arra is, hogy ne legyenek ismétlődő mondatok a bejegyzésben.

A közösségi beállításokon belül pedig megadhatjuk, hogy milyen kiemelt képpel és előnézeti szöveggel jelenjen meg az adott oldal a Facebookon, Twitteren és egyéb közösségi média platformokon a megosztások során.

A Yoast SEO WordPress bővítmény odafigyel a keresőbarát URL cím fontosságára és a Google előnézet helyes megjelenítésére is.

2. Really Simple SSL – weboldal biztonsága

A Really Simple SSL pontosan azt teszi, amit az elnevezése sugall: megkönnyíti az SSL/TLS tanúsítványok hozzáadását a WordPress weboldaladhoz.

Really Simple SSL

Az SSL tanúsítvány feltelepítése révén tudjuk biztonságosabbá tenni a honlapunkat, amit a HTTPS protokoll használata és a böngésző keresőjében megjelenő kis lakat ikon jelez a látogatók számára.

Automatikusan elvégzi helyettünk az URL címek migrációját is HTTP protokollról, lényegében egy kattintással egy csomó tehertől megszabadítva minden kezdő weboldal-tulajdonost.

3. Ninja Forms – űrlapok készítése

A Ninja Forms egyszerű behúzással működő (drag-and-drop) űrlapkészítést tesz lehetővé, amely különösen a kapcsolati űrlapok létrehozását segíti elő.

Ninja Forms

Számos előre elkészített sablon közül válogathatunk, ezzel is megkönnyítve a dolgunkat. A kapcsolatfelvételi űrlapok segítségével tudunk új ügyfeleket szerezni, de akár e-mail címek megszerzésére és hírlevélre való feliratkoztatásra is alkalmas lehet.

A kitöltött űrlapokat könnyen exportálhatjuk táblázatokba vagy PDF dokumentumként letölthetjük. Még akár befizetéseket is fogadhatunk, és további kiegészítőkkel bővíthetjük az űrlapokat.

4. UpdraftPlus – biztonsági mentések

Az UpdraftPlus egy olyan WordPress bővítmény, amely biztonsági mentések készítése révén megóv minket attól, hogy a hosszú évek alatt felépített honlapunk adatbázisa bármikor is elvesszen.

UpdraftPlus

Előfordulhat ugyanis, hogy egy WordPress-frissítés vagy hackertámadás során elvesznek az adataink, esetleg módosul az oldal struktúrája. Ekkor jön jól egy biztonsági mentés a honlapodról, aminek köszönhetően néhány kattintással vissza tudod állítani egy korábbi verzióját a weboldaladnak.

Ne kockáztass, bizonyos időközönként készíts biztonsági mentéseket az oldaladról, amiket elmenthetsz felhőalapú tárhelyekre vagy FTP szerverekre is.

5. WooCommerce – webáruházzá alakítás

A WooCommerce talán némileg kilóg a sorból, mivel csak akkor van rá szükséged, ha valamilyen formában online kereskedelmi célokra akarod használni a WordPress weboldalad.

WooCommerce

Nincs szükséged egy új webshop készítésére, mert a WooCommerce segítségével néhány kattintással át tudod alakítani a meglévő WordPress honlapod egy webáruházzá.

Mindent beállíthatsz, ami az értékesítés során fontos lehet: a webshop kinézetét, a termékek leírását, online fizetési módokat, szállítási opciókat, stb. A WooCommerce saját bővítménykészlettel rendelkezik.

6. Rank Math SEO – keresőoptimalizálás

Listánk következő szereplője a Rank Math SEO, ami a Yoast SEO mellett a második legnépszerűbb bővítmény keresőoptimalizálás területén.

Rank Math SEO

Mesterséges intelligencia használatával tudjuk optimalizálni bejegyzéseinket kulcsszavakra, vagyis a tartalomgyártásban is segítséget nyújt.

Nyomon tudjuk követni a Google találati listájában elfoglalt helyezéseinket, kulcsszókutatást végezhetünk, és egy kattintással át tudjuk emelni minden beállításunkat a Yoast SEO-ból.

7. WP-Optimize – weboldal gyorsítása

A WP-Optimize egy gyorsítótárazó WordPress bővítmény, amely a cache használata révén javítja weboldalad betöltési sebességét.

WP-Optimize

Az adatbázis tisztán tartása és a honlapon megjelenő képek tömörítése által tovább növeli a honlap gyorsaságát, és ez szoros összeköttetésben áll a SEO-val is. A Google ugyanis figyelembe veszi az oldalak betöltési sebességét is a rangsorolásnál.

Összefoglaló

A WordPress egyik nagy előnye, hogy több tízezer ingyenes bővítmény tölthető le hozzá, amelyek kibővítik a weboldalad funkcióit.

Cikkünkben megismerkedtünk néhány kiemelten hasznos WordPress bővítménnyel, amelyek javítják honlapod SEO-ját, gyorsaságát, biztonságát, de még akár webáruházzá is alakítják azt.

Bízd profikra a céged weboldalának elkészítését! További hasznos tanácsokért látogass el ide: Kiszervezett Marketing weboldal készítés.